Joulukalenterin 19. luukku

19.12.2022
Viime päivinä on uutisoitu paljon siitä, miten kotona pärjäämättömät vanhukset ruuhkauttavat sairaaloiden päivystykset. Vanhuksia viedään ambulanssilla päivystykseen yleistilan laskun vuoksi. Myös turvattomuuden ja yksinäisyyden tunne lisää ambulanssien soittoa tarkistamaan tilannetta kotiin. Ruuhka päivystyksessä syntyy siitä, kun näille vanhuksille ei ole tarjota jatkopaikkaa, jossa odottaa hoivakotiin pääsyä. Tämä EI ole vanhusten vika!

Minulle tämä kertoo siitä, että vanhukset ovat nykyisin liian pitkään ja huonokuntoisina kotona. Ja se on viesti siitä, että tehostetun hoivan paikkoja on liian vähän tarjolla + niihin on todella korkeat kriteerit ja kunnon byrokratiarumba päästä. Toki on tärkeää, että on olemassa tarkat kriteerit. Se on yhdenvertaista. 

Vanhusten määrän merkittävä kasvu on ollut tiedossa jo pitkään. Tämän ei siis pitäisi olla yllätys. Liian monella paikkakunnalla on vähennetty osastopaikkoja ja nyt ollaan tässä tilanteessa. Omassakin kaupungissa on säästetty sotepuolelta liikaa. Edellisellä valtuustokaudella jotkut tuntuivat jopa ylpeilevän sillä, että meillä sote-toimialaa on pystytty tehostamaan. 

Kun nyt olemme tässä tilanteessa, näen välttämättömänä, että vanhuksia varten rakennetaan jonkinlainen varajärjestelmä, jolla lisätään osastopaikkoja sitä tarvitseville. Tehostetun tuen paikkoja tarvitaan myös lisää. Ja niitä hoitajia täytyy houkutella parantamalla työhyvinvointia ja palkkausta. 

Sairaaloiden ensiavun pitää olla toimiva paikka ja siellä pitää olla resurssit vastata äkillisiin hoidon tarpeisiin kaikkien ikäryhmien osalta.
Hannele Saari - Poliittinen blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2022
Luo kotisivut ilmaiseksi!