KD Hämeen piirin syyskokouksen Hämeen Sanomissa 22.11.2022 julkaistu julkilausuma: Pikaisesti apua lasten ja nuorten pahoinvointiin

22.11.2022
Nopeaa apua lasten ja nuorten pahoinvointiin

Lasten ja nuorten psyykkinen pahoinvointi lisääntyy. Yhä nuoremmat lapset kokevat ahdistusta ja masentuvat. Koulukuraattoreiden ja -psykologien resurssit ovat riittämättömät, ja vastaanotolle on vaikea päästä nopeasti. Kouluterveydenhoitajien työaika riittää juuri ja juuri rutiinitarkastusten tekemiseen, sekä koulupäivän aikana tapahtuneiden tapaturmien hoitamiseen. Opettajien ja kouluohjaajien työstä liian suuri osa kuluu nuorten henkisten haasteiden ratkomiseen sekä voimavarojen tukemiseen. Tämä kaikki on pois varsinaisesta opetustyöstä.

Jotain on tehtävä nopeasti. Kouluihin on saatava aikuisia, joiden luokse nuoret voivat mennä matalalla kynnyksellä, kun paha olo ja ahdistus iskee kesken koulupäivän. Walk in -terapiahetket tulisi saada osaksi koulun arkea. Näissä tilanteissa lapsi tai nuori voisi helposti käydä keskustelemassa luottamuksella aikuisen kanssa, vaikka nimettömästi, ilman monimutkaisten suunnitelmien tekoa tai kaavakkeiden täyttöä.

Walk in -keskusteluhetkiä voisivat pitää mielenterveyshoitajat tai muut lasten ja nuorten psyykkisiin haasteisiin koulutetut sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tai nuorisotyöntekijät sekä kolmannen sektorin järjestöjen (esim. Punainen Risti, seurakunta, mielenterveysyhdistykset) nuorisotoimintaan erikoistuneet työtekijät tai vapaaehtoiset.

Kristillisdemokraattien Hämeen piirin syyskokous esittää, että kunnissa lähdetään nopealla aikataululla, yhdessä hyvinvointialueen kanssa, selvittämään mahdollisuuksia käynnistää walk in -palvelua kaikissa peruskouluissa, toisen asteen koulutuksissa sekä korkeakouluissa.


Hannele Saari, puheenjohtaja

Piia Aitto-Oja, varapuheenjohtaja

KD Hämeen piiri

Hannele Saari - Poliittinen blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2022
Luo kotisivut ilmaiseksi!